argo

 

ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ – ΑΡΙΣΤΟΝΑΥΤΕΣ ή ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ : Όσο σκαλίζεις τα κιτρινισμένα από τους αιώνες φύλλα τις αρχαιοελληνικής γραμματείας και ειδικά τα «ψιλά γράμματα», τόσο πιο πολύ βρίσκεις ενδιαφέρουσες πληροφορίες.


Υπάρχει διάχυτη η υπόνοια ίσως και η απόδειξη, ότι η περίφημη και ονομαστή «Αργώ» ήταν ένα σκάφος, ένα Ολύμπιο σκάφος. Από πού μας είχε έρθει η «τεχνολογία» της? Ίσως !! να είναι άγνωστο. Προσωπικά όμως υποψιάζομαι ότι μας ήρθε από τις Πύλες της Υπερβόρειας λες και έμοιαζε με τον ‘Αβαρι που ταξίδευε επάνω στο βέλος του.

Το πλήρωμα της Αργούς ονομαζόταν «Αργοναύτες». Όχι όμως μόνο Αργοναύτες. Ο Παυσανίας τους ονομάζει και «Αριστοναύτες». Ωραία λέξη οι Αριστοναύτες διότι αν κάνουμε και μία σύντμηση έχουμε την λέξη «Αστροναύτες». Τι Αρισταίος, τι Αστραίος. Μάλλον στο ίδιο και στο αυτό μας παραπέμπει.

Ας ρίξουμε λοιπόν μία ματιά για το τι μας λέει ο Παυσανίας για αυτούς τους Αριστοναύτες ή Αστροναύτες. Μας παραδίδει λοιπόν ότι υπήρχε ένα επίνειο κοντά στην παραθαλάσσια αχαϊκή πόλη αρχαία Αιγείρα, το οποίο ονομαζόταν «Αριστοναύται».

Η αρχαία Αιγείρα είναι γνωστή από την Ιλιάδα του Ομήρου ως Υπερησία και ανήκε στην πόλη – κράτος της Πελλήνης.   Ο Παυσανίας αναφέρει ότι  "οι Αριστοναύται" «απείχαν 120 στάδια από την Υπερησία και 60 στάδια από την Πελλήνη.

Το όνομα αυτό (Αριστοναύτες) δόθηκε στο επίνειο της Αιγείρας διότι οι ήρωες – πλήρωμα της Αργούς είχαν προσορμίσει  σε αυτό το λιμάνι, το οποίο τότε χαρακτηριζόταν από τα εμπορικότερα λιμάνια της αρχαίας Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα η θέση του τότε λιμανιού των Αριστοναυτών (Αστροναυτών) δεν βρίσκεται πλησίον της θάλασσας παρά σε αρκετή απόσταση από αυτήν, και αυτό συμβαίνει λόγω των διαφόρων γεωλογικών αλλαγών από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα. Μάλιστα κάποιοι σημερινοί ερευνητές πιστεύουν ότι βρισκόταν περίπου στην θέση του σημερινού Ξυλοκάστρου.

Άϊλα